onsdag 20 januari 2010

Saffranspasta m. kyckling och chorizo

Gott och smidigt, perfekt nu till helgen!

Grilla paprika och skivad chorizo i ugnen med rosmarin, olivolja och flingsalt. Ugnsstek kycklingfiléer penslade med någon rökig b-b-q sås.
Koka tagliatielle. Koka upp grädde, saffran och salt och häll över pastan och blanda runt så det blir krämigt. Lägg upp på ett stort fat.
Skiva kycklingfile och lägg ovanpå tillsammans med paprika och korvblandning.
Smula över fetaost och strö Ruccola över det hela. Dra några drag med svartpepparkvarnen. Supergott!!


Smörgåstårta

Gjorde smörgåstårta i söndags för B var väldigt sugen på det!
Den blev ful men god. Hallå 80-talet!
Inspiration från matplatsen.org

Fyllning 1: Leverpastej, bostongurka, lite vispad grädde, majonnäs, creme fraiche
Fyllning 2: Mimosasallad och hackad rökt skinka
Fyllning 3: Ägg, lite vispad grädde, majonnäs och creme fraiche, lite salt
Uppepå och runt om: grädde, majo och creme fraiche och div garnityr vad man gillar




tisdag 19 januari 2010

måndag 18 januari 2010

Varm choklad m. mintsmak

Ett tips är att använda de överblivna polkagriskäpparna efter julgransplundringen. Supergott att ha i varm choklad istället för sked. Blir god mintsmak på chokladen och hög mysfaktor!

söndag 17 januari 2010

Försmak av våren

Hade B's familj på besök och kände efter all julmat att det skulle vara skönt med lite fräshare mat. Så även om grönsaker knappt smakar någonting just nu så gjorde jag en lite vårinspirerad buffe' som bestod av:

Vitkålssallad m. granatäpple
Olika viltkorvar
Sparris med hyvlad parmesan
Lime och honungssås (se recept nedan på blogg)
Vitlöksås
Marinerad Kycklingfilé
Ugnsbakad timjanpotatis
Tomatsallad
Västerbottenpaj m.spenat och bacon ( se recept nedan på blogg)
Västerbottenpaj m sparris
Foccaccia
Potatissallad m. fetaost

Blev superfräsht !


Spenat och Västerbotten Paj

Pajdeg: Blanda 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 1-2 dl msk kallt vatten till en deg.

Fyllning: Skär ett paket bacon i småbitar och stek. Blanda i 1 hackad gul lök och ca 200 g babyspenat. Tillsätt en liten gnutta socker och peppar.

Äggstanning: Vispa samman 3 ägg och 3 dl mjölk eller grädde

Klä en pajform, varva fyllning med riven västerbottenost. Häll över äggstanning och toppa med riven ost. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter.

Lime och honungssås

Jättegod till grillad kyckling, fläskfile eller till wok.

250 g matlagninsyoughurt
skal och saft av en lime
ca 1 msk riven färsk ingefära
flytande honung
lite salt

Bara att blanda ihop!

fredag 15 januari 2010

Sommar, sommar, sommar

Tittade på lite bilder från i Somras..... oj vad man längtar......
rosevin....färska jordgubbar....körsbär..... underbart....


tisdag 12 januari 2010

Recioto- Underbart dessertvin

Drack i helgen ett underbart dessertvin.... Min väninna Susann hade med sig.... i vanliga fall med dessertvin så brukar man smutta på några cl, men vi var 4 som drack upp hela flaskan.
Vi hade det till ostbricka och det passade nästan med varenda ost vi hade. Sedan även till en chokladmousse och det var ljuvligt då med.

Dessertvinet heter Maddalena från vinhuset Scriani
Det är ett recioto, dvs ett rött desservin från Valpolicella gjort på torkade druvor...
Sammetslent och mustigt vin på samma gång. Mycket körsbär och mörka bär, liten ekfatston med vanilj. Och går definitivt under kategorin mums mums.
Maddalena Recioto della Valpolicella Classico 2004
Nr. 73768 50 cl
229 .-
18/20 p

fredag 8 januari 2010

BK Wine

Jag prenumererar på ett jättebra nyhetsbrev om vin från BK Wine.
Det är gratis och bara att anmäla sig på:

http://www.bkwine.com/bkwine_brief/bkwine_brief.htm

I sitt senaste nyhetsbrev så förutspådde dem de vintrender som kommer under 2010.
De tror att det kommer bli som följer :

Vintrend 1: Miljötänkande 1, mer ”miljövänliga” viner
Vintrend 2: Miljötänkande 2, snällare förpackningar osv
Vintrend 3: Balans
Vintrend 4: Mindre ek i vinerna 1
Vintrend 5: Mindre ek i vinerna 2
Vintrend 6: Goda tider för lågprisviner
Vintrend 7: En dragning till mindre kända druvor
Vintrend 8: Billigare champagne
Vintrend 9: Mer protektionism inom EU
Vintrend 10: Kinas betydelse ökar

Jag hoppas på Nr 8. Billigare champagne!!

torsdag 7 januari 2010

Munskänkarna 6/1- 10 på Hotell Nissastigen

Var på restaurang Ströget på Hotell Nissastigen i Gislaved med munskänkarna på en jättetrevlig provning . Det var nog en av de bästa provningarna jag varit på sedan jag började gå på munskänksprovningar. Exklusiva Italienska viner som var fantastiska allihopa! Och självklart trevligt sällskap som vanligt.

Vinerna vi provade var följande:

Nr 95423 Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2006 349 :- 18/20 p
Nr 96603 Le Serre Nuove 2007 389 :- 17/20 p
Nr 96456 La Poja 2005 495:- 19/20 p Köp och lägg i källaren!!!!
Nr 72314 Barolo Bricco Rocche 589:- 18/20 p

Ännu mer fantastisk än vinerna var maten. Så smakrik!
Edin Dzemat som jag känner lite sedan tidigare var och gästspelade och lagade maten, en jätteduktig kock med fantastisk känsla för smaker som numera är kökschef på Kosta Boda Art Hotell
Kvällen började med ett glas mousserande: Rotari Brut Magnum Nr. 7576 198.- 17/20 p
Till förätt serverades:
Skaldjursmousse med frasigt bröd, parmesan reggiano, italiensk lagrad olivolja
samt olika örter
Till detta dracks: Pieropan Soave Classico Nr 89011 144.- 16/20 p
Till varmrätt serverades:
Stekt honankbröst med havstornsky, trilogi på palsternacka samtconfiterad körbärstomat
Till detta dracks: Le Volte Nr. 32472 154.- 17/20 p
Till dessert serverades:
Mascarponepannacotta med italiensk maräng, isade färska hallon samtlättrökta nötter
Till detta dracks: Asti Cinzano Nr. 7711 75.- 15/20 p

Untraditional Turkey Dinner

Mina godaste matupplevelser hos vänner är tveklöst hos Victoria och Torbjörn. Vi var nu i mellandagarna bjudna till dem på kalkonmiddag....alltid trevligt med helstekt kalkon.
Denna var dock lite annorlunda. Torbjörn hade nämligen fått för sig att han skulle helgrilla den på grillen!! Och det gjorde han...i 4,5 h...med hickorysmak på kolen så kalkonen fick en rökt smak. Supergott och jag har tror nästan inte att jag ätit en så saftig kalkon innan.

Yummie Yummie


Lisas Pasta och fläskfilé gratäng

Skulle hålla i en vinprovning hos en arbetskamrat Lisa... det luktade väldigt gott i köket men jag hann inte stanna..... men jag tog faktiskt receptet och gjorde denna gratängen själv en dag och det var super-duper gott.

Koka tagliatelle och häll upp i gratängform.
Bryn skivad fläskfile i salt och peppar, lägg på pastan
Fräs Färska Champinjoner, Röd paprika och purkolök och lägg över det med.
Koka upp grädde, creme fraiche och gorgonzolaost och häll över.
Om man gillar kan man ha lite valnötskärnor i såsen också.
Gratinera på 250 grader ca 15 minuter

Till denna dricker vi Allegrini Valpolicella Superiore Nr. 6010 99.-

Monicas Sockerkringlor

B's syster Monica gör bara dessa sockerkringlor vid julen och de är supermumsiga. Men passar året om för den delen.... var bara tvungen att dela med mig av receptet. Hon har scannat in det till oss ! De kallas tydligen smålandskringlor.


Så här fina var hennes:

Julens Sillar

Älskar att göra sill fast jag inte äter det själv..... varje jul tar jag bort den gästerna tycker sämst om och provar någon ny. Årets sillar blev:

Vitlöks och Dragonsill
Inläggningssill, Creme Fraiche Färsk Dragon, Vitvinsvinäger, Vitlök, Salt och Peppar

Glasmästarsill
Inläggningssill, Ättikslag, Sillkryddor, Morot, Purjolök, Rödlök

Löjromsill
Inläggningssill, Creme Fraiche, Gräslök, Svartpeppar

Ernst Äpple och Purjolöksill
Inläggningssill, Ättikslag, lagerblad, svartpepparkorn, Äppelskivor, Purjolök

Monica Ahlbergs Västerbottensill
Inläggningssill, Majonnäs, Matlagningsyoughurt, Riven Västerbottenost, Virlök, Dijonsenap, Cayennepeppar, Salt och Peppar

Hestravikens Värdshus

Har för ett antal år sedan arbetat extra på Hestravikens Värdshus i Hestra, Småland och trivdes mycket bra..trevliga arbetskamrater...fin miljö och mycket inspiration från köket. Har inte varit och ätit på ett bra tag men bjöd min lillsyster nu i mellandagarna för att vi skulle få lite ensamtid och mys tillsammans.

Lillasyster åt till förätt
Skaldjur på grönärts-pannacotta, toppad med hummerskum samt brödchips 128:-

Jag åt till förätt: Rökt ankbröstmed getostterinne, apelsinpicklade hallandsmorötter, rostade hasselnötter och liten örtskottsallad 115:-



Båda åt till varmrätt :Hjortroulad från Ulveredfylld med Karljohansvamp och skogschampinjon därtill palsternackscreme och blåbärsreduktion 270:-


Plats: Hestravikens Världshus
Tid: Mellandagarna Jul 2009
Sällskap: Min söta lillasyster Josefin
Jag åt: Rökt anka till förätt och hjort till varmrätt
Jag drack: Tyvärr vatten då jag körde..
Smak: Helt okej men inget sensationellt, förätten var bäst.
Utseende: Mycket vackert upplagt.
Service: Bra service. ett plus för min gamla vän urtrevliga servitören Jörg
Prisvärdhet: På förätten helt okej (115-128 kr) men 270 kr för en varmrätt så förväntar man sig att maten ska vara snäppet bättre än medelmåttig då det dessutom är små portioner

Övrigt: Vet inte om det var dagsformen men tycker väl inte att Hestraviken höll den klass som jag kommer ihåg. Kanske var det mitt intagande av vatten istället för vin som förstörde lite.

lördag 12 december 2009

Helgens vintips

Förra fredagen i Dagens Industri så tipsade de om mousserande och champagne. Och 5 st DI flaskor fick vardera Rotari och Pongracz.
Och skulle jag tipsa om mina två bästa mousserande som inte är champagne så skulle det faktiskt bli dessa två! Mycket bubbel för lite pengar!

Pongracz Brut 7628 109 kr

Rotari Brut Reserva 7567 99 kr

tisdag 8 december 2009

Tacogratäng m. fläskfile

Perfekt fredagsmysmat....även om den var god på en söndag också :)

Tärna fläskfile och bryn i smör tillsammans med tacokrydda. Lägg en påse (200 g) nachochips i en gratängform, fördela 1 burk (225 g) hackad ananas, 3 hackade tomater och fläskfilén över. Strö över salt och peppar. Klicka på 1/2 tub mjukost och 1 burk tacosås. Strö över 2 dl riven ost (gärna stark typ västerbotten el. prästost)

Gratinera i ugnen typ 10-15 min. på 225 gr tills osten har fått fin färg.

Servera med sallad!


(Recept från alltommat.se)

Bakpotatis

Bakpotatis är väldigt smidig och god mat. B är tyvärr inte så förtjust i det så när jag gör det så brukar jag steka till en köttbit vid sidan x:a åt honom.

Här kommer lite förslag på mumsiga fyllningar, på bild nedan....fyllning nr. 1

  • Creme Fraiche,Salami, Pepparot, Röd Lök, Salt och Peppar

  • Creme Fraiche, Kalkonskinka, purjolök, Italiensk salladskrydda

  • Creme Fraiche, Grillad kyckling, purjolök, curry, mango chutney, salt och peppar

  • Creme Fraiche,Grillad Kyckling, salsa, salt och peppar

  • Keso, hackat tomat, avokado, röd lök, salt och peppar

Marques de Murieta

Jag tyckte väl att jag kände igen flaskan på ett av vinerna igår som vi provade på druvkursen....och visst gjorde jag det ! Det hade vi ju druckit i barcelona!
Kommer ihåg att jag tyckte det var gott då med! Och V fanns på bild när hon skålar.

Brukar inte vara så förtjust i RIOJA viner....tycker att de är lite tråkiga och förutsägbara. Men detta var riktigt mumsigt. Mycket smak av torkad frukt (som jag älskar i viner ), lite vanilj men inte för mycket, kanske en gnutta choklad också. Köp !!!

Marques de Murieta
Nr 2612 129 kr.
17 poäng


onsdag 2 december 2009

Underbar kokbok

Igår var detta min kvällslektyr i sängen....helt underbar kokbok, Monikas Jul.
Jag har nästan alla hennes kokböcker!
Ville testa nästan precis allt i hela boken. Lovar att återkomma med recept längre fram...


onsdag 11 november 2009

Mannens bidrag till köket

Jag har en man som älskar icke nödvändiga saker. Så detta är hans tillskott till vår samling med icke nödvändiga saker... en form som gör att man kan steka ägg som ser ut som en revolver....hm....men man blev ialla fall bjuden på en kvällsmat man inte behövde laga själv :=


tisdag 10 november 2009

Fransk Löksoppa

Perfekt lunch på helgen om man vill äta lite lättare lunch. Men B säger att de är godare i Österrike...men jag tycker att den blev riktigt smarrig. Man kan ju tyvärr inte jämföra känslan i vårt kök med den i en skidbacke med en liten jäger till....

Skala och skiva 2 gular lökar tunt, fräs i kastrull på svag värme till den blir mjuk och får lite färg. Strö över ca 2 msk mjöl och rör om. Tillsägg 1 l grönsaksbuljong, 2 dl tortt vitt vin och timjan. Sjud under lock ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Gratinera med brödskiva och ost över hela... eller häll i krutonger.... eller gör som jag har gjort här...gratinera skivad baguette med brieost och lägg i. Mums



Recept hämtat från Elle a´lacarte

Världens godaste potatisgratäng

Ni bara måste prova världens godaste potatisgratäng, höstig, mustig och fettig :)

Koka skivad Potatis i grädde och mjölk, tillsätt kantareller och lök som du fräst, låt även några skivade vitlöksklyftor puttra med. Mot slutet häll i västerbottenost eller annan stark ost. Smaksätt med timjan, salt och peppar. När potatisarna nästan känns färdiga, häll upp i gratängform och gratinera med ost på toppen i ugnen på 200-225 grader tills gratäng fått härlig färg.

God till alla slags kött, gärna nöt eller vilt.

(inspiration från min "moster" Petra)

måndag 26 oktober 2009

Pasta med röd pesto & bacon

Idag gjorde gjorde jag en supersmidig pasta som tog max en kvart....

Koka pasta som vanligt och häll av vatten.... häll i bacon och röd lök som du stekt. Rör även i röd pesto som finns färdigt på burk samt lite matlagningsgrädde så det blir krämigt. Vänd i ruccola och delade körbärstomater. Ta svartpeppar och ev lite salt (men det blir ganska salt från bacon)
Färdigt!!!

Tips från oktobernyhetena

Var för någon vecka sedan på Munskänkarnas nyhetsprovning. Vi provade 12 röda nyheter för oktober månad. Och tyvärr gällde "ju dyrare desto bättre"
Vill gärna tipsa om ett rödvin som jag tyckte mycket om då och även drack i fredags igen.

Fox Creek Red Baron
2008,Shiraz Austrialien
Nummer 2194 109.-
16 poäng

Lite fånig flaska som gör att jag inte hade valt den på bolaget om jag inte druckit den innan. Tycker Shiraz från Nya världen alltid är goda men kanske lite tråkigt förutsägbara. Den här shirazen var varm men kryddig. Mycket mycket frukt...plommon...körsbär nästan åt torkade hållet. Ett riktigt riktigt gott vin som jag starkt rekommenderar!
Ät gärna med en köttbit eller kanske en parmalindad fylld kyckling...en bit hårdost skulle nog också fungera.


tisdag 6 oktober 2009

Yummie




Jag brukar skoja att om det inte fanns goda ostar så skulle jag vara smal som en liten tarm. Och viss sanning kanske det ligger i det... kolla hur mumisgt vi hade det i helgen...istället för förätt!




torsdag 1 oktober 2009

Champagneheaven

Fick ett MMS av min vän P när han var ute och flög.
Och visst blir man sugen.