tisdag 17 maj 2011

Tilltugg i helgen

Bjöd på lite tilltugg i villavagnen. Hade lite partaj med vänner som jag varit i Idre med i vintras. En liten reunion kan man säga :) Till tilltuggen skulle jag blanda Mojitos...men de var de starkaste äckligaste mojitos jag någonsin druckit. Hädanefter ska jag aldrig dricka en Mojito jag blandat själv !

Tilltuggen var iallafall:

Färskpotatis med röra av Västerbottenost, Creme Fraiche och Philadelphia

Crostini med lax och lite Creme Fraiche Paprika Chili

Crostini med brie och kvittenmarmelad

Grissini och rostbiffsrulle med pepparotsost

Knäckesticks med kräftdip

Melon och fetatilltugg




lördag 14 maj 2011

Bjertorp Slott !

Lite stressad som vanligt!
Men jag uppdaterade Bjertorpsbloggen häromdagen med vad jag åt sist jag var där... så titta gärna in där för att se den goda 5-rätters menyn !

http://www.bjertorpslott.se/blogg


Ni bokar väl in ett besök i sommar ??? !!!

onsdag 11 maj 2011

Pasta m bacon och ädelostsås

Ännu en pasta på temat snabbt och dessutom smidigt till matlådan = god vardagsmat !
Riktigt gott med druvor som bryter till det salta... men jag vet vad som skulle gjort det lite godate.... lite vitt vin... så det får det bli nästa gång !
Skulle också fungerat bra med kyckling istället för bacon och då kunde man ha potatis eller ris till.

Stek bacon, färska champinjoner och vårlök. Häll på matlagningsgrädde, låt puttra in. Smula i Kvibille ädelost. Låt smälta och häll i delade röda vindruvor. Lite svartpeppar. Salt behövs troligen inte då både bacon och ost är salt. Servera med pasta !!



Grillad fläskfilé och potatissallad m. pepparot

I denna rätt så är det inte köttet som hade huvudplatsen utan potatissalladen. Har varit sugen länge på att riva i lite pepparot i potatissalladen efter att ha smakat det någonstans och det blev riktigt riktigt gott!

Potatissalladen: Kokt potatis blandat med 1 burk creme fraiche, 1 msk majo, 1 syrligt äpple, strimlad vårlök, någon matsked olja, lite pressad citron,  valfri mängd pepparot, flingsalt och svartpeppar.

Fläskfilén: Grillade den hel i honungsmarinad

I glaset: Ett shiraz från Australien

lördag 7 maj 2011

Tips på vårbuffé

Denna buffé bjöd Malin på på sitt kalas !
Underbart goda rätter där hon verkligen utnyttjade vårens smaker !
Något att inspireras av, det var verkligen en superbuffe!!

Ni ser från ovan

Sparristerrine - Parmaskinka - Sojamarinerad lax m. aioli - Salld m. mango och mozarella - Kyckling och ananasspett - Sallad m fetaost -  Potatishalvor m. creme fraiche, philadelphia och västerbottenost - laxrullar

Sedan hade hon också jättegott hembakat bröd med massa ostar !


Lax & Sparristerrine

Denna terrine inspirerad av Louise som blev årets mästerkock bjöd Malin på. Sååå god, min dille på pepparot försvinner inte - det är bara så sagolikt gott !
Och sparrisen som kommer nu.. den vill man ju bara ta tillvara på på alla möjliga olika sätt.
Malin hade inte lax i utan extra sparris


1. Koka 1 knippe sparris sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3-4 minuter. Häll av och kyl ner i isvatten. Lägg upp sparrisen på hushållspapper för att torka.

2. Värm 500 g pepparrotscantadou med 2 dl mjölk. Krama ur vattnet ur 5 gelatinblad och rör ner dem i krämen. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna.

3. Tillsätt 250 g lax och 1 dl nyriven pepparrot i pepparrotskrämen och rör om så att allt blandas. Kläd in en brödformform med plastfilm.

4. Lägg 1/2 dl hackad dill i botten av formen. Fyll på med lax- och pepparrotskräm upp till ca ¼ av formens kant.

5. Lägg hälften av sparrisen tätt bredvid varandra på längden i formen. Fyll på med pepparrotskräm.

6. Varva ytterligare en gång med sparris och pepparrotskräm och avsluta med 1/2 dl dill till
7. Kyl ner och låt stå minst 4 timmar innan servering (bäst blir terrinen om man gör den dagen innan).

8. Blanda 1 dl kallpressd rapsolja, 1/2 citron,  1/2 dl dill, salt och svartpeppar till en vinegraitte. Skär jämna bitar av terrinen och lägg upp på ett fat. Ringla över vinägretten, strö över nyriven pepparrot och garnera med dill.

torsdag 5 maj 2011

Mat-Tina meets the princess

En liten idolbild på Mat-Tina på let's dance finalen
Istället för att berätta för henne vilken inspiration hon var för mig i början när jag upptäckte att jag faktiskt älskar att laga mat.... så stammade jag fram något obegripligt om att vi båda hade långt  att åka till stockholm...

Men om du någonsin läser detta Tina!
Du var en stor inspiration för mig och jag tror en kick-off och en stor skjuts i Sverige för det stora
matintresse  bland oss "hemma-kockar" som är större än någonsin !

tisdag 3 maj 2011

Bakfylle-pasta

Nu ska ni få ett snabbt - kalori och fettrikt - kolhydratigt recept som passar perfekt när man är lite dagen-efter-trött !
Stek Bacon och gul lök, tillsätt hackad gul paprika after en stund. Blanda i creme fraiche, riven parmesan, vitlök, flingsalt och grovmalen svartpeppar.
Blanda med valfri pasta.
Riktig comfortfood.

måndag 2 maj 2011

Maränggrottor från heaven

Ärligt talat så var dessa maränggrottor en av de godaste desserterna jag någonsin ätit. Mmmm måste göras snart ! Malin bjöd på dem på sitt födelsedagskalas.

Maränggrottan (ca 10 st)
  1. Sätt ugn på 250 grader
  2. Vispa 3 äggvitor till hårt skum, tillsätt 2 dl socker lite i taget under vispning
  3. Vispa i 1/2 tsk bakpulver och 1/2 krm salt
  4. Vänd försiktigt i 2-3 msk hackade pistaschnötter
  5. Klicka ut smet i engångsmazarinformar, gör en grop i mitten med en sked.
  6. Ställ maränger i mitten av ugnen och stäng genast av den. Låt stå minst 3 1/2 h men gärna över natten.
Mascarponecreme
  1. Vispa 2 äggulor och 1/2 fl vaniljsocker ljusgult.
  2. Blanda i 250 g mascarpone
Servera grottor med mascarpone och fruksallad eller bär.
Malin hade här jordgubbar, passionsfrukt och kiwi men det går bra med vilken frukt eller bär som helst.

Helt underbara!! Bara smälter i munnen

torsdag 28 april 2011

Starbucks

OMG jag är en riktig Starbucksjunkie. Köper bönorna och har hemma till "fint". Tvingar stackars vänner att importera bönor till mig när de är utomlands. Och älskar att turista i länder där det finns Starbucks.
Min favorit är en grand - non fat milk - latte- machiato-extra weak Ha ha säg det snabbt om ni kan.
Hade iallfall räknat ut att det fanns 9 Starbucks i Berlin !
Myyyyys !



lördag 23 april 2011

Berlin

Det ar lugnt nagra dagar har for jag befinner mig namligen i Berlin pa lite semester.
Massa matbilder kommer det bli, men jag tror jag skippar CURRY-WURSTEN
Korv med currysmak lockar helt enkelt inte.......
Om tid finnes sa kanske jag slanger upp nagon bild.

Annars hoppas jag att ni alla har en underbar pask!!

onsdag 20 april 2011

Smörgåstårta x 3

Gjorde lite smörgåstårtor som vi skulle äta på jobbet förra veckan när vi hade ett födelsedagsbarn att fira.
Gott och mysigt att äta gemensamt mitt på dagen!

Det blev
  • Vanlig traditionell smörgåstårta (recept hittar ni här)
  • Vegetarisk Smörgåstårta m. avokadofyllning i ena lagret och fetaostfyllning i andra
  • Italiensk smörgåstårta (recept i inlägg under detta)

Italiensk Smörgåstårta

Den här smörgåstårtan har jag gjort ett antal gånger, fick grundrecept för rätt många år sen. Lite fräshare än en med majonnäs och godare med.... Dessutom behöver man inte följa recept till punkt och pricka, gott att lägga på det man gillar som passar ihop med dessa medelhavsmaker!

Bröd: Polarkaka

Lager 1: Lätt Creme Fraiche, Kesella, Grovt riven parmesan, hackad rödlök, soltorkade tomater, salt och peppar

Lager 2: Keso, pesto och salami strimlad i bitar

Ovanpå: Bred på en blandning av Philadelphia och Kesella, annars tar man
det man gillar, denna gången hade jag ruccola, brieost, minimozarella, parmaskinka, salami, körsbärstomater och oliver

Mums Mums !!


tisdag 19 april 2011

Alex Mums Mums på Facebook

Nu kan ni som gillar denna bloggen även gå med i min facebook-grupp.
Då får ni automatiskt nya blogginlägg och även en del andra tips, bilder och inspiration.

Bara att klicka till höger och börja "gilla" !

Alex Mums Mums

Marknadsför din sida också

söndag 17 april 2011

Grillad Lammfilé m. Chorizosmör och Varm Potatisallad

Det blev lammytterfilé vid första grilltillfället med ett recept
inspirererat av fredagskocken.

Lammfilén : Om du har termometer, grilla till en innertemperatur på 55 grader. Salta och peppra.

Krydsmöret: Ta  chorizokorv och dela på hälften. Grilla i ugnen. Gröp ur korvens inkråm och mixa med smör så har du ett jättegott kryddsmör till kött

Varm Potatissallad : Baka potatis, palsternacka och rödlök i olivolja och flingsalt i ugnen på minst 200 grader. Vänd runt med färsk bladspenat. Smula i chevreost och lägg även i gula russin (sultanrussin). Pressa över citron och ringla över olivolja. Strö över flingsalt vid behov.

Drick en god sträv italienare till detta !

fredag 15 april 2011

Veckans Vintips 110415


Detta vinet är så gott så det är nästan att jag har velat bevara det som min lilla hemlis.
Jag drack det första gången när vi skulle provdricka viner till Victorias 40-års fest och föll pladask. Sedan dess har jag druckit det flera gånger och bara ÄLS, ÄLS, ÄLSKAR det !

Det är en sydafrikan som har vunnit en massa priser. Det är som en bordeauxblandning men kommer från Sydafrika och med ett pris långt under Bordeauxpriser
Smak av röda bär, svarta vinbär, kaffe, en lätt rökighet.
Helt suveränt. och det bästa av allt priset : 129 kronor!!!

Provenance Rooi , Western Cape, Sydafrika
Nr. 75589 , (beställningssortiment)











torsdag 14 april 2011

Ny sökfunktion på bloggen

Jag har lagt till en väldigt fiffig grej till höger.
Ibland är det inte alltid man vet vilken kategori man sparat ett visst recept i och då finns det en sökruta till höger. Där kan man söka både på recept och även på enstaka ord.
Fiffigt om man har någon råvara som man har hemma och vill använda upp.

En liten test:

Jag sökte på Smörgåstårta och fick upp:

http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/07/smorgastarta-champagnetips.html
http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/01/smorgastarta.html
http://alexmumsmums.blogspot.com/2011/02/koksrenovering.html

Jag sökte på kronärtskocka och fick upp:

http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/04/sallad-m-halloumiost-och-goda-grejer.html

Malins goda bärdessert


Den här goda desserten hade Malin gjort till tjejmiddagen i lördags. Mums....



  1. Koka ett paket frysta blandade bär eller björnbär med 1/2 dl farinsocker i ca 3 min, tillsätt färskpressad juice av 1 lime och ev mer socker.
  2. Red bärblandning med 1 msk maizena utblandad i 1/2 dl kallt vatten och låt sjuda 2 min. Svalna.
  3. Dela 2 ägg i gulor och vitor.
  4. Vispa äggvitor till fluffigt skum och äggulor fluffigt med 1 msk florsocker och 1 msk vaniljsocker.
  5. Blanda 250 g mascarpone med ägggulefluffet och tillsätt limeskal av 1 lime och rör sedan ner äggviteskummet
  6. Varva med bär i glas och toppa med hela bär samt ev hackade pistagenötter
Vi åt detta med ett helt underbart Italiensk sött mousserande vin som jag inte kommer ihåg vad det hette, men det fungerar utmärkt med en asti.





Räkor med mys

Vi hade lite tjejmiddag i lördags hemma hos Sofia. Typisk mysig tjejig plockmat så man kan sitta och äta länge och snacka, räkor, löjrom, bröd, ostar, västerbottenpaj, sallad mmmmm.
Drack en riktigt god Champagne till detta som jag starkt kan rekommendera och ett riktigt fynd dessutom !!

Baron Fuente
Nr 7522, 189 kr.


onsdag 13 april 2011

Arabusta blir Dannäs - Rosenlund

Fiket Arabusta i Värnamo har många av oss från Bygden haft som favoritkaffeställe länge. När man bor på landet som jag så har en latte där varit " To Die For".

Nu har Johnny och Karolina som har Arabusta bestämt sig för att flytta ut på landet och har istället startat kaffeservering med chocolaterie, delikatessförsäljning, provningar mm ute i Dannäs.
Jag hade turen att bli bjuden på invginingen som var en mycket trevlig tillställning med finaste Annie Johannsson som var med och klippte band och invigde genom tryffeldekoration
Det bjöds på en god lunch i form av lite plock och världens godaste tryfflar jag provade 2 olika, 1 med ingefära och 1 med balsamico.
Nu bara måste ni åka dit och testa också.

Dannäs - Rosenlund kommer att ha öppet Lördagar och Söndagar 11-15


Macarons

Var på ett supermysigt fik i Jönköping i söndags.
Smakade då Macarons för andra gången.
Supergoda, min var pistage med kolacreme och Kimberlys var choklad med chokladcremé

Är såååå sugen på att prova baka.
Någon som sitter inne på ett klockrent recept ?
Har ni provat baka  dem ?

lördag 9 april 2011

Födelsedagstårta

Bjöd på tårta på jobbet i veckan för att jag hade fyllt år.
Chokladmoussetårta och drottningtårta.
Köpte på citygross... fyllningen var god. (tog en tesked), men jag misstänker att de kör med färdiga bottnar.
Hm såg ut som det iallafall. Det tycker jag inte är okej. DÅ hade jag ju lika gärna kunnat slänga ihop själv.
Men vackra var de iallafall.




fredag 8 april 2011

Pastasallad m bacon, grönsaker och hemmagjord Pesto

Det blir en hel del sallad för det är så perfekt att ta med i matlådan till jobbet också.

I denna så blev det:
Pasta blandad med hemmagjord pesto, recept hittar ni här
Sallad, körsbärstomater, strimlade soltorkade tomater, rostade pinjenötter
bacon och gul paprika som var stekt ihop, scharlottenlök, oliver

fredag 1 april 2011

Sallad m. cous cous och chilimarinerad halloumiost

Det går inte att göra mästerverk, MEN min spis och ugn är installerad. Dock måste allt vara i källaren tills det är färdigspacklat och slipat. Ingen ide att ha massa i skåpet som man ändå måste ta ut och diska om sedan pga allt dam. Men lite kunde jag laga ikväll så det blev en god sallad:

Grönsallad, avokado, strimlad sugarsnaps, rödlök
Cous Cous kokt med grönsaksbuljongtärning
Paprika grillad med olivolja och flingssalt
Halloumiost och päron stekt i hackad chili, pressad citron och honung.

Pressa lite citron över allt eller ringla lite balsamico.

Mmmmm. Snabbmat långt ifrån makaroner och mamma scans köttbullar



onsdag 30 mars 2011

Någon som vill ha lite kokböcker ?

Har rensat ut lite bland mina kokböcker.
Kommer inte ha en stor kokbokshylla i köket längre efter renoveringen.

Någon som vill ha ?


Lammracks m sötpotatisgratäng och rödvinsreduktion

Äntligen fick jag laga lite mat.... köket är inte färdig ännu så det kliade i fingrarna...
Det fick bli hos min lillasyster i stockholm..gick och fick lite inspiration i kungshallen.Där hittade jag 4 underbara ostar som vi hade 3 olika viner till till förätt. Och till varmrätt lamm. Receptinspiration hade jag sett för några månader sen på halvåtta hos mig.

Lyckades inspirera en av mina systrar som inte gillar lamm att faktiskt äta 2 kotletter!Min andra syster satt mest och gnällde över lukten :)


I glaset: Xavier, Chateneuf de pape 219.-, Nr. 6267. Rekommenderas !!


Lamkotletterna: Gör en marinad med olivolja, 4 vitlöksklyftor, färsk timjan, färsk rosmarin, pressad citron, salt och svartpeppar. Lägg lammkotletter där i för att marineras. (2 per/person) Vänd i stekpanna för att få stekyta och kör sedan färdig på låg temp i ugnen, det tar inte lång tid.


Sötpotatisgratäng: Klyfta sötpotatis och fräs tillsammans med 1/2 gul lök och 2 vitlöksklyftor, när de fått yta koka mjuka i en blandning med 1 hackad röd chili, vispgrädde utspädd med mjölk, salt och peppar. Häll i små portionsformar eller stor gratängform och gratinera med stark riven ost och hackad purjolök på.


Rödvinsreduktion: Koka ner vin, lite portvin, balsamvinäger, oxfond och socker till en reduktion.


onsdag 23 mars 2011

Leilas - Sandras och Maddes Pizza

Var på vinprovning hos Sandra förra veckan och hon bjöd på en sån riktig lyxig gourmet pizza, ni bara måste göra den! Madde tyckte också att den var god så hon bjöd på den i lördags också!

Recept hämtat här

Pizzadeg:
Blanda 50 g färsk jäst , 2 tsk socker, 1 tsk flingsalt, 0,5 dl olivolja och 3 dl ljummet vatten i en bunke. Rör i vetemjöl special (7-9 dl) tills du får en elastisk deg, spara lite till utbakning. Jäs under bakduk ca 25 minuter

Fyllning:
Bred tunt lagerTomatsås (egen eller färdig på burk) på pizzan, smula på 300 g chevreost och 4 skivade/klyftade fikon. Hacka 4 klyftor vitlök, 1 st mild röd chili och 2 kvistar färsk rosmarin och lägg på. Lägg på 3 st mozarella. Baka pizza på 200 grader.
När den är färdigbakad, strö över ruccola, parmaskinka och droppa lite tryffelolja eller annan smaksatt olja över.

Sååååå gott!
Vi drack bourgogne till och inte hade jag anat att pinot noir var såå god till pizza, men det var det verkligen. Brukar annars bli någon sträv italienare. Men bourgogne/Pinot Noir kan starkt rekommenderas!

måndag 21 mars 2011

Avokado och jordgubbsmacka

Fortfarande inget kök.....
Men man får ju försöka piffa till mackorna lite då....

Denna var god!
Jordgubbar, Avokado och mozarella


onsdag 16 mars 2011

WD-50 New York

WD-50 låg i en ganska hipp men inte snobbig stadsdel på lower east side Manhattan och med en väldigt enkel anspråkslös lokal. Men ska vara den 4:e bästa restaurangen i New York och varit rankad 34:e i världen.
Uppläggen var det häftigaste jag någonsin sett.
Och smakerna var de konstigaste jag någonsin känt.
Det ni ser på bilderna är inte det ni stoppar i munnen, som tex nr 2 Bageln är inte brödkonsistens utan glasskonsistens med bagelsmak.
Äggskalet är ätbart och inte alls ett äggskal... osv överasskade alla rätterna.

Men.. det man vann i otroligt coola upplägg och överasskningsmoment tycket jag att man förlorade i smak. Det var lite för udda kombinationer. Men med stort plus för desserterna.

Vi tog en avsmakningsmeny med vinförslag men i vissa fall där det var fisk och skaldjur fick jag något annat. Har försökt att översätta menyn så gott det går. Deras meny är inte särskilt talande utan nämner mest vilka råvaror som ingår.

Njut av bilderna!!




Kindal Kampachi, earl grey tea, chiogga, beet, lemon meringue
Kindai Kampachi (fisk), earl grey te, chiogga betor, citron maräng
I glaset: Prosecco di Conegliano "Castello San Salvatore" Collalto NV, Veneto, Italy


Everything bagel, smokel salmon threads, crispy cream cheese
Allting Bagel, rökt lax trådar, krispig färskost
I glaset: Prosecco di Conegliano " Castello San Salvatore" Collalto NV, Veneto, Italy

Foie gras, passionfruit, chinese celery
Gåslever, passionsfrukt, kinesisk selleri
I glaset: Riesling " Nussberg, Ried Preussen" Ambrositsch 2008, Vienna Austria


Poached egg in the shell, pumpernickel, ceasardressing, lily bulb
Pocherat ägg i skal, pumpernickel, ceasardressing, lök av lilja
I glaset Sauvignon Blanc Te Awa 2009, Hawkes New Zealand



King Oyster udon, sweetbreads, banan-molasses, pickled ginger
Kungsostron, bräss, banan-melass, inlagd ingefära
I glaset: Gama-Sutra, O, Lemasson, NV, Loire, Frankrike


Scallops, bone marrow, parsnip, black sesame, Kammusslor, benmärg, palsternacka, svart sesam I glaset: Indica, Lioco 2008, CA, Usa




Beef with Bearnaise - Biff med bearnaise

I glaset: Indica, Lioco, 2008 CA Usa


Squab Breast, cheese pumpkin, corn bread, pickled cranberries
Ungduvbröst, ost pumpa, majsbröd, inlagda tranbär
I glaset: Zinfandel Dashe 2008 , CA, Usa



Buttermilk Icecream, kumquat, orange blossom, cumin

Kärnmjölksglass, kumqat, apelsinblomma, kummin




Grapefruit curd, Campari, hibiscus, sorrel
Grapefruktsås, Campari, hibiskus, sorrel
I glaset: Rose Brut, Ventuno, Grimaldi, 2008, Piemonte, Italien




Soft Chocolate, beets, long pepper, ricotta icecream Mjuk Choklad, betor, lång-peppar, ricotta glass I glaset: Commandria St Johns KEO, NV Lemesos, Cypern

Cocoa packets, Rice Krispy treats


måndag 14 mars 2011

Semester

Som ni vet så har jag varit på semester de 2 senaste veckorna.
NY och Caribbean Cruise
Därför inga blogginlägg.

MEN!
Jag har tagit massor med bilder på mat.
(förutom de jag postade från NY)
Så det kommer massor med inlägg i veckan.
Lovar!

Och jag har nog gått upp 5 kilo.... 12 dagar på kryssning på båt är inte bra för figuren.
Men väldigt bra för livsnjutande och magen :)