tisdag 17 maj 2011
Tilltugg i helgen
Tilltuggen var iallafall:
Färskpotatis med röra av Västerbottenost, Creme Fraiche och Philadelphia
Crostini med lax och lite Creme Fraiche Paprika Chili
Crostini med brie och kvittenmarmelad
Grissini och rostbiffsrulle med pepparotsost
Knäckesticks med kräftdip
Melon och fetatilltugg
lördag 14 maj 2011
Bjertorp Slott !
Men jag uppdaterade Bjertorpsbloggen häromdagen med vad jag åt sist jag var där... så titta gärna in där för att se den goda 5-rätters menyn !
http://www.bjertorpslott.se/blogg
onsdag 11 maj 2011
Pasta m bacon och ädelostsås
Grillad fläskfilé och potatissallad m. pepparot
lördag 7 maj 2011
Tips på vårbuffé
Underbart goda rätter där hon verkligen utnyttjade vårens smaker !
Något att inspireras av, det var verkligen en superbuffe!!
Ni ser från ovan
Sparristerrine - Parmaskinka - Sojamarinerad lax m. aioli - Salld m. mango och mozarella - Kyckling och ananasspett - Sallad m fetaost - Potatishalvor m. creme fraiche, philadelphia och västerbottenost - laxrullar
Sedan hade hon också jättegott hembakat bröd med massa ostar !

Lax & Sparristerrine
Och sparrisen som kommer nu.. den vill man ju bara ta tillvara på på alla möjliga olika sätt.
Malin hade inte lax i utan extra sparris
1. Koka 1 knippe sparris sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3-4 minuter. Häll av och kyl ner i isvatten. Lägg upp sparrisen på hushållspapper för att torka.
2. Värm 500 g pepparrotscantadou med 2 dl mjölk. Krama ur vattnet ur 5 gelatinblad och rör ner dem i krämen. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna.
3. Tillsätt 250 g lax och 1 dl nyriven pepparrot i pepparrotskrämen och rör om så att allt blandas. Kläd in en brödformform med plastfilm.
4. Lägg 1/2 dl hackad dill i botten av formen. Fyll på med lax- och pepparrotskräm upp till ca ¼ av formens kant.
5. Lägg hälften av sparrisen tätt bredvid varandra på längden i formen. Fyll på med pepparrotskräm.
6. Varva ytterligare en gång med sparris och pepparrotskräm och avsluta med 1/2 dl dill till
7. Kyl ner och låt stå minst 4 timmar innan servering (bäst blir terrinen om man gör den dagen innan).
8. Blanda 1 dl kallpressd rapsolja, 1/2 citron, 1/2 dl dill, salt och svartpeppar till en vinegraitte. Skär jämna bitar av terrinen och lägg upp på ett fat. Ringla över vinägretten, strö över nyriven pepparrot och garnera med dill.
torsdag 5 maj 2011
Mat-Tina meets the princess
tisdag 3 maj 2011
Bakfylle-pasta
Stek Bacon och gul lök, tillsätt hackad gul paprika after en stund. Blanda i creme fraiche, riven parmesan, vitlök, flingsalt och grovmalen svartpeppar.
Blanda med valfri pasta.
Riktig comfortfood.
måndag 2 maj 2011
Maränggrottor från heaven
- Sätt ugn på 250 grader
- Vispa 3 äggvitor till hårt skum, tillsätt 2 dl socker lite i taget under vispning
- Vispa i 1/2 tsk bakpulver och 1/2 krm salt
- Vänd försiktigt i 2-3 msk hackade pistaschnötter
- Klicka ut smet i engångsmazarinformar, gör en grop i mitten med en sked.
- Ställ maränger i mitten av ugnen och stäng genast av den. Låt stå minst 3 1/2 h men gärna över natten.
- Vispa 2 äggulor och 1/2 fl vaniljsocker ljusgult.
- Blanda i 250 g mascarpone
torsdag 28 april 2011
Starbucks
Min favorit är en grand - non fat milk - latte- machiato-extra weak Ha ha säg det snabbt om ni kan.
Hade iallfall räknat ut att det fanns 9 Starbucks i Berlin !
Myyyyys !
lördag 23 april 2011
Berlin
Massa matbilder kommer det bli, men jag tror jag skippar CURRY-WURSTEN
Korv med currysmak lockar helt enkelt inte.......
Om tid finnes sa kanske jag slanger upp nagon bild.
Annars hoppas jag att ni alla har en underbar pask!!
onsdag 20 april 2011
Smörgåstårta x 3
Gott och mysigt att äta gemensamt mitt på dagen!
Det blev
- Vanlig traditionell smörgåstårta (recept hittar ni här)
- Vegetarisk Smörgåstårta m. avokadofyllning i ena lagret och fetaostfyllning i andra
- Italiensk smörgåstårta (recept i inlägg under detta)
Italiensk Smörgåstårta
Bröd: Polarkaka
Lager 1: Lätt Creme Fraiche, Kesella, Grovt riven parmesan, hackad rödlök, soltorkade tomater, salt och peppar
Lager 2: Keso, pesto och salami strimlad i bitar
Ovanpå: Bred på en blandning av Philadelphia och Kesella, annars tar man
det man gillar, denna gången hade jag ruccola, brieost, minimozarella, parmaskinka, salami, körsbärstomater och oliver
Mums Mums !!
tisdag 19 april 2011
Alex Mums Mums på Facebook
Då får ni automatiskt nya blogginlägg och även en del andra tips, bilder och inspiration.
Bara att klicka till höger och börja "gilla" !
Alex Mums Mums
Marknadsför din sida också
söndag 17 april 2011
Grillad Lammfilé m. Chorizosmör och Varm Potatisallad
fredag 15 april 2011
Veckans Vintips 110415
torsdag 14 april 2011
Ny sökfunktion på bloggen
Ibland är det inte alltid man vet vilken kategori man sparat ett visst recept i och då finns det en sökruta till höger. Där kan man söka både på recept och även på enstaka ord.
Fiffigt om man har någon råvara som man har hemma och vill använda upp.
En liten test:
Jag sökte på Smörgåstårta och fick upp:
http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/07/smorgastarta-champagnetips.html
http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/01/smorgastarta.html
http://alexmumsmums.blogspot.com/2011/02/koksrenovering.html
Jag sökte på kronärtskocka och fick upp:
http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/04/sallad-m-halloumiost-och-goda-grejer.html
Malins goda bärdessert
- Koka ett paket frysta blandade bär eller björnbär med 1/2 dl farinsocker i ca 3 min, tillsätt färskpressad juice av 1 lime och ev mer socker.
- Red bärblandning med 1 msk maizena utblandad i 1/2 dl kallt vatten och låt sjuda 2 min. Svalna.
- Dela 2 ägg i gulor och vitor.
- Vispa äggvitor till fluffigt skum och äggulor fluffigt med 1 msk florsocker och 1 msk vaniljsocker.
- Blanda 250 g mascarpone med ägggulefluffet och tillsätt limeskal av 1 lime och rör sedan ner äggviteskummet
- Varva med bär i glas och toppa med hela bär samt ev hackade pistagenötter
Räkor med mys
Drack en riktigt god Champagne till detta som jag starkt kan rekommendera och ett riktigt fynd dessutom !!
Baron Fuente
Nr 7522, 189 kr.
onsdag 13 april 2011
Arabusta blir Dannäs - Rosenlund
Macarons
Smakade då Macarons för andra gången.
Supergoda, min var pistage med kolacreme och Kimberlys var choklad med chokladcremé
Är såååå sugen på att prova baka.
Någon som sitter inne på ett klockrent recept ?
Har ni provat baka dem ?
lördag 9 april 2011
Födelsedagstårta
Chokladmoussetårta och drottningtårta.
Köpte på citygross... fyllningen var god. (tog en tesked), men jag misstänker att de kör med färdiga bottnar.
Hm såg ut som det iallafall. Det tycker jag inte är okej. DÅ hade jag ju lika gärna kunnat slänga ihop själv.
Men vackra var de iallafall.
fredag 8 april 2011
Pastasallad m bacon, grönsaker och hemmagjord Pesto
fredag 1 april 2011
Sallad m. cous cous och chilimarinerad halloumiost
onsdag 30 mars 2011
Någon som vill ha lite kokböcker ?

Lammracks m sötpotatisgratäng och rödvinsreduktion

onsdag 23 mars 2011
Leilas - Sandras och Maddes Pizza
Recept hämtat här
Pizzadeg:
Blanda 50 g färsk jäst , 2 tsk socker, 1 tsk flingsalt, 0,5 dl olivolja och 3 dl ljummet vatten i en bunke. Rör i vetemjöl special (7-9 dl) tills du får en elastisk deg, spara lite till utbakning. Jäs under bakduk ca 25 minuter
Fyllning:
Bred tunt lagerTomatsås (egen eller färdig på burk) på pizzan, smula på 300 g chevreost och 4 skivade/klyftade fikon. Hacka 4 klyftor vitlök, 1 st mild röd chili och 2 kvistar färsk rosmarin och lägg på. Lägg på 3 st mozarella. Baka pizza på 200 grader.
När den är färdigbakad, strö över ruccola, parmaskinka och droppa lite tryffelolja eller annan smaksatt olja över.
Sååååå gott!
Vi drack bourgogne till och inte hade jag anat att pinot noir var såå god till pizza, men det var det verkligen. Brukar annars bli någon sträv italienare. Men bourgogne/Pinot Noir kan starkt rekommenderas!

måndag 21 mars 2011
Avokado och jordgubbsmacka
Men man får ju försöka piffa till mackorna lite då....
Denna var god!
Jordgubbar, Avokado och mozarella

onsdag 16 mars 2011
WD-50 New York
Uppläggen var det häftigaste jag någonsin sett.
Och smakerna var de konstigaste jag någonsin känt.
Det ni ser på bilderna är inte det ni stoppar i munnen, som tex nr 2 Bageln är inte brödkonsistens utan glasskonsistens med bagelsmak.
Äggskalet är ätbart och inte alls ett äggskal... osv överasskade alla rätterna.
Men.. det man vann i otroligt coola upplägg och överasskningsmoment tycket jag att man förlorade i smak. Det var lite för udda kombinationer. Men med stort plus för desserterna.
Vi tog en avsmakningsmeny med vinförslag men i vissa fall där det var fisk och skaldjur fick jag något annat. Har försökt att översätta menyn så gott det går. Deras meny är inte särskilt talande utan nämner mest vilka råvaror som ingår.
Njut av bilderna!!
Kindal Kampachi, earl grey tea, chiogga, beet, lemon meringue
Kindai Kampachi (fisk), earl grey te, chiogga betor, citron maräng
I glaset: Prosecco di Conegliano "Castello San Salvatore" Collalto NV, Veneto, Italy

Everything bagel, smokel salmon threads, crispy cream cheese
Foie gras, passionfruit, chinese celery
Gåslever, passionsfrukt, kinesisk selleri
I glaset: Riesling " Nussberg, Ried Preussen" Ambrositsch 2008, Vienna Austria
Poached egg in the shell, pumpernickel, ceasardressing, lily bulb
Pocherat ägg i skal, pumpernickel, ceasardressing, lök av lilja
I glaset Sauvignon Blanc Te Awa 2009, Hawkes New Zealand

King Oyster udon, sweetbreads, banan-molasses, pickled ginger
Kungsostron, bräss, banan-melass, inlagd ingefära
I glaset: Gama-Sutra, O, Lemasson, NV, Loire, Frankrike
Scallops, bone marrow, parsnip, black sesame, Kammusslor, benmärg, palsternacka, svart sesam I glaset: Indica, Lioco 2008, CA, Usa

Beef with Bearnaise - Biff med bearnaise
I glaset: Indica, Lioco, 2008 CA Usa

Squab Breast, cheese pumpkin, corn bread, pickled cranberries

Buttermilk Icecream, kumquat, orange blossom, cumin
Kärnmjölksglass, kumqat, apelsinblomma, kummin

Grapefruit curd, Campari, hibiscus, sorrel
Soft Chocolate, beets, long pepper, ricotta icecream Mjuk Choklad, betor, lång-peppar, ricotta glass I glaset: Commandria St Johns KEO, NV Lemesos, Cypern

Cocoa packets, Rice Krispy treats

måndag 14 mars 2011
Semester
NY och Caribbean Cruise
Därför inga blogginlägg.
MEN!
Jag har tagit massor med bilder på mat.
(förutom de jag postade från NY)
Så det kommer massor med inlägg i veckan.
Lovar!
Och jag har nog gått upp 5 kilo.... 12 dagar på kryssning på båt är inte bra för figuren.
Men väldigt bra för livsnjutande och magen :)