onsdag 24 februari 2010

Hur uttalar men de franska champangehusen egentligen?

Hm... alla har vi väl känt oss lite dumma när man försöker uttala viner med franskt ursprung....
Hittade en jättebra guide till hur de vanligaste champagnerna uttalades på Lennarts Blogg på munskänkarnas hemsida:

Alfred Gratien - alfred gratiäng
Bollinger - bålängje,
Krug - krog
Lanson - langsång
Louis Roederer - loi röderer
Moët & Chandon - moet e chandång
Mumm - mom
Nicolas Feuillatte - nikåla föjat
Pierre Peters - pjär piters
Pol Roger - pål råje,
Pommery - påmeri
Taittinger - tätängje
Veuve Clicqout - vöv klikå

Kan ju erkänna att inte mitt uttal varit helt felfritt precis :)
Men som tur är så kan ju ofta inte de man pratar med heller... så det är bara att prata låtsasfranska och låtsas som det regnar hi hi.

Inga kommentarer: