söndag 3 oktober 2010

Ryggbiff m rödvinssås ugnsrostade rotfrukter och mannagrynscreme

Detta var en av de godaste måltiderna jag slängt ihop på länge.
Nathalie var hemma också och då är det extra roligt att göra något gott!
Receptet på mannagrynscremen smaksatt med kantareller har jag fått från Bjertorps Slott. Det låter konstigt men är supergott!!! Särskilt om man har en mustig god rödvinssås till.

Köttet:
Bryn hel ryggbiff runt om i salt och peppar. In i ugn på 175 grader tills innetemperatur är 55-60 grader. Då blir den rosa - medium rakt igenom.

Såsen:
Smält lite smör i en panna, smula i lite köttbuljong eller kalvfond samt idealmjöl och lite vatten, häll i lika delar balsamvinäger och rött vin. Strö i lite socker och koka ner till hälften. Smaksätt med svartpeppar, mer fond om det behövs och ev salt. Ta i mer idealmjöl om den inte är tjock nog.

Rotfrukterna:
Skär de rotfrukter som du gillar i stavar och kör in i ugn med timjan, olivolja, flytande honung och flingsalt. Baka på 200 grader men ta på grillvärme sista 3-5 minuterna så det blir lite god yta på.

Mannagrynscremen:
Fräs kantarellerna och sharlottenlök i lite smör så de får en god yta. Häll på en skvätt vitt vin och några dl buljong (kyckling eller grönsaks). Koka upp detta. Vispa sedan i mannagrynskorn så att detta blir en creme... var försiktig så det inte blir för tjockt.
När cremen fått önskad konsistens, tillsätt stark ost typ parmesan eller västerbotten.
Smaka av med salt och peppar.


I glaset: En Australiensisk Cabarnet..mmmm det krävs ett rödvin med lite kraft för att matcha smakerna !

Inga kommentarer: