söndag 15 januari 2012

Heltstekt Kalkon

Lite då och då under årens lopp så har vi gjort helstekt Kalkon och då gärna en stor Bjässe som denna på 6 kilo, blir supergott när man låter den vara i ugnen länge med stuffing i och massa tillbehör a'la American Style

Dryck som rekommenderas till är något vin av druvan Pinot Noir

Så här gör man:

Kalkonen:
Gör en stuffing med äpple, lök, katrinplommon och timjan. Fyll Kalkonen
Pensla kalkonen med soja, hönsbuljong/fond. smör, salt och peppar.
Kör i ugnen på 180 grader, räkna ungefär med 45 min/kilo. Snabbare om du har varmluftugn.
Ta ut den och pensla lite då och då med kycklingfond samt ös över sky som kommer från kalkonen.
Börjar den bli för mörk. Sätt över folie. Upp till en temp på minst 70 grader.




Sallad:
Små salladsblad som tex mangold, rödlök, avocado, färska fikon, sugarsnaps, rödlök och Balsamico



Sweet Potatos & Marsmallows
Koka skivad Sweet Potatoes tills den blir lite mjuk. In i ugn med en marshmallow på varje.
Strö över salt, lite farinsocker och smör.
Väldigt söt speciell smak....





Potatismos m. bacon & timjan
Stek scharlottenlök och bacon.
Gör ett mos på smör, grädde, lite creme fraiche, salt, vitpeppar, timjan och blanda i lök och baconhacket.



Brysselkål, gele och gräddsås gjord på kalkonskyn

Inga kommentarer: